środa, 29 kwietnia 2020

Kruche babeczki z kremem maślanym


To babeczki z przepisu mojej babci. Odkąd pamiętam zawsze gościły na naszym stole przy okazji różnych imprez. Kruchy spód który można wcześniej upiec i przechowywać szczelnie zamknięte a do tego kwaśne powidła i słodki maślany krem. Przepis podaję jak dostałam od babci, wyjdzie z niego dużo spodów. Ja piekę z tej ilości a spody co zostaną szczelnie zamknięte czekają żeby je udekorować.

Składniki:
  • ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 1 opakowanie masła
    • ½ opakowania margaryny
    • 1 łyżka smalcu
    • 1 standardowe opakowanie proszku do pieczenia
    • 5 żółtek
    • 30 dkg cukru pudru
    • mała śmietana
  • krem:
    • zasmażka:
      •  2 łyżki margaryny
      •  2 łyżki mąki
      • ½ szklanki gorącego mleka
    • 200 g masła
    • 1 szklanki cukru pudru
    • sok z cytryny
  • powidła

Wykonanie:
  1. kruche spody:
    1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto.
    2. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki.
    3. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180oC.
    4. Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę.
    5. Babeczki ostudzić.
  2. Krem:
    1. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić.
    2. Masło rozetrzeć z cukrem. Dalej ubijając dodawać po 1 łyżce zasmażki. Dodać cytrynę.
  3. Na spody wyłożyć powidła a następnie krem. Do kremu można dodać barwniki spożywcze.







1 komentarz:

Print