sobota, 11 kwietnia 2020

Czekoladowy mazurek bez pieczenia



Fajny i prosty mazurek do przygotowania którego możemy zaprosić dzieci. Łamanie herbatników i czekolady to wielka frajda, a dekorowanie jeszcze większa.
Wesołych świąt :)


Składniki:
  • 300 g herbatników
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 łyżka masła do nadzienia
  • 2 czekolady mleczne
  • 1 czekolada mocno gorzka
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36 %
  • bakalie do dekoracji


Wykonanie:
  1. Spód:
    • Herbatniki połamać, dodać kakao i zmielić blenderem. Przełożyć do miski, dodać masło i zagnieść masę.
    • Formę wylepić herbatnikami i włożyć całość do lodówki na minimum 1 godzinę. Ja dodatkowo obłożyłam brzegi tortownicy papierem do pieczenia żeby łatwiej wyjąć mazurek.
  2. Krem:
    • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać łyżkę masła i śmietanę. Zagotować i gotować cały czas mieszając aż masa zgęstnienie.
  3. Masę ostudzić i przelać na spód z herbatników.
  4. Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  5. Udekorować według własnego pomysłu.




1 komentarz:

Print