Chyba wszyscy znają racuchy z jabłkami. Moja babcia podawała je oprószone cukrem pudrem. Były słodkie i pyszne. Moje może nie dorównują tym babcinym i raczej nigdy nie dorównają ale i tak są pyszne. Robi się je łatwo i szybko.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde)
- cukier
Wykonanie:
- Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
- Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
- Dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
- Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem.
Mniam mniam :) Będą w u nas w sobotę! Z twojego przepisu. Patryk się ucieszy :)
OdpowiedzUsuń