wtorek, 15 października 2013

Bezy


Bezy są świetnym pomysłem gdy mamy ochotę na coś bardzo słodkiego. Postanowiłam je zrobić ponieważ zostało mi dużo białek gdy robiłam Crème Pâtissière z Truskawkami i Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière. Bezy okazały się kruche, słodkie i pyszne. A co najważniejsze nie są aż tak trudne do wykonania jak mi się wcześniej wydawało.



Składniki:
  • 9 białek
  • 400 g cukru (ja użyłam kryształ ale lepszy byłby cukier puder)

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 80oC
  2. Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i dalej miksować przez kilka minut.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować bezy o dowolnej wielkości.
  4. Suszyć w temperaturze 80oC przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić bezy w zamkniętym piekarniku na noc.







1 komentarz:

  1. Tak się cieszę, bo już stęskniłam się za twoimi postami! :)

    OdpowiedzUsuń

Print