Bezy są świetnym pomysłem gdy mamy ochotę na coś bardzo słodkiego. Postanowiłam je zrobić ponieważ zostało mi dużo białek gdy robiłam Crème Pâtissière z Truskawkami i Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière. Bezy okazały się kruche, słodkie i pyszne. A co najważniejsze nie są aż tak trudne do wykonania jak mi się wcześniej wydawało.
Składniki:
- 9 białek
- 400 g cukru (ja użyłam kryształ ale lepszy byłby cukier puder)
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 80oC
- Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i dalej miksować przez kilka minut.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować bezy o dowolnej wielkości.
- Suszyć w temperaturze 80oC przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić bezy w zamkniętym piekarniku na noc.
Tak się cieszę, bo już stęskniłam się za twoimi postami! :)
OdpowiedzUsuń