wtorek, 24 września 2013

Rolada Szpinakowa


Do Islandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem.



Składniki:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 serki almette chrzanowe
  • szynka

Wykonanie:
  1. Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
  2. Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190oC.
  5. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry szynki. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin.
  6. kroić na grube plastry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print