Do Islandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem.
Składniki:
- 450g mrożonego szpinaku
- masło
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 serki almette chrzanowe
- szynka
Wykonanie:
- Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut.
- Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190oC.
- Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry szynki. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin.
- kroić na grube plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz