Prawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Pozostałe składniki:
- 300 ml. śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ kg malin
Wykonanie:
- Przygotować bezę:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 80oC
- Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i sok z cytryny, miksować przez kilka minut.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować duży talerz. Z piany z białek uformować koło wewnątrz narysowanego koła.
- Suszyć w temperaturze 80oC przy włączonym termoobiegu przez conajmniej 6 godziny. Ja suszyłam przez 4 godziny, bezę zostawiłam na noc w piekarniku a następnego dnia suszyłam ją jeszcze przez 2 godziny.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
- Maliny umyć i osuszyć.
- Ubitą śmietaną posmarować bezę. Na wierzch poukładać maliny.
Brak mi słów! ! Aż mnie zatkało, jak zobaczyłam tego posta. Świetna, apetyczna, a do tego taka estetyczna prezentacja! Ja chcę zjeść tą bezę!
OdpowiedzUsuń