Zaletą zapiekanek jest to, że można je wcześniej przygotować i wstawić do piekarnika kiedy nam to pasuje. Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej. To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g mielonego mięsa
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz
- kurkuma
- kolendra w liściach
- suszone oregano
- suszona bazylia
- słodka papryka w proszku
- opakowanie makaronu pene
- ser żółty do posypania zapiekanki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez chwilę.
- Dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor.
- Dodać pomidory i całą papryczkę chilli, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę.
- Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli.
- Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką.
- Zapiekać w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz