poniedziałek, 2 września 2013

Makaronowa Zapiekanka z Bakłażanem


Zaletą zapiekanek jest to, że można je wcześniej przygotować i wstawić do piekarnika kiedy nam to pasuje.  Tym razem bakłażan występuje w zapiekance makaronowej.  To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina.



Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • kolendra w liściach
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • słodka papryka w proszku
  • opakowanie makaronu pene
  • ser żółty do posypania zapiekanki

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę.
  2. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez chwilę.
  3. Dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor.
  4. Dodać pomidory i całą papryczkę chilli, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę.
  5. Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli.
  6. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić.
  7. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę sosu. Następnie wyłożyć makaron i resztę sosu. Wierzch zapiekanki posypać startym serem, oregano, bazylią i słodką papryką.
  8. Zapiekać w temperaturze 180oC przez około 40 minut.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print