Papryka nie tylko jest kolorowa i pięknie się prezentuje, ale jest również zdrowa i smaczna. Co roku podbierałam babci słoiczki zamarynowanej papryki. Jest ona dokonała nie tylko na imprezy, ale i na codzienne kanapki lub jako dodatek do obiadu. W tym roku postanowiłam sama zamarynować kilka papryk. Poniższy przepis dostałam od mojej babci więc mam nadzieję, że smakuje równie dobrze.
Składniki:
- 2 kg papryki
- 15 - 20 ziaren gorczycy na słoik
- 1 łyżka oleju na słoik
- Składniki na zalewę:
- 10 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 4 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Wykonanie:
- Przygotować zalewę: Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Gotować przez 10 minut.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub na ósemki.
- Paprykę włożyć do słoiczków i dodać gorczycę. Zalać zalewą zostawiając miejsce na olej. Do każdego słoika dodać po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcić.
- Pasteryzować: Dno garnka wyłożyć ściereczką. Włożyć słoiki tak żeby się nie stykały. Słoiki zalać wodą do ¾ ich wysokości. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Słoiki zostawić w garnku aż woda ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz