Mój synek postanowił upiec swojemu tacie torcik na urodziny. Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta, więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami.
Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który trzeba włożyć by go przygotować.
W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm.
Składniki na kruche ciasto:
-
300 g mąki pszennej
-
150 g masła
-
4 łyżki kakao
-
100 g cukru pudru
-
3 łyżki kwaśnej śmietany
-
3 żółtka
-
szczypta soli
300 g mąki pszennej
150 g masła
4 łyżki kakao
100 g cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
-
1 kg gruszek
-
0,8 kg jabłek
-
150 g cukru
-
2 łyżki świeżo startego imbiru
-
skórka otarta z 2 cytryn
-
sok wyciśnięty z 2cytryn
-
4 łyżeczki żelatyny
1 kg gruszek
0,8 kg jabłek
150 g cukru
2 łyżki świeżo startego imbiru
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2cytryn
4 łyżeczki żelatyny
Krem czekoladowy:
-
150 g czekolady
-
250 g serka mascarpone
150 g czekolady
250 g serka mascarpone
Gruszki w czerwonym winie:
-
3 gruszki
-
1,5 szklanki czerwonego wina
-
3 łyżki cukru
-
1 laska cynamonu
-
6 goździków
-
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 gruszki
1,5 szklanki czerwonego wina
3 łyżki cukru
1 laska cynamonu
6 goździków
skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
1. Przygotować spód z kruchego ciasta:
- Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól, wymieszać.
- Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z mąką.
- Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki.
- Tortownicę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
- Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej niż tortownica a następnie przełożyć je do tortownicy. Dno i boki tortownicy powinny być oklejone ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Ciasto piec przez 30 - 35 minut a następnie je wystudzić.
2. Przygotować nadzienie:
- Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
- Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok.
- Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie.
- Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż żelatyna się rozpuści.
- Nadzienie zostawić do ostygnięcia.
3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją.
4. Przygotować gruszki:
- Gruszki obrać zostawiając ogonki.
- Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
- Do wina włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach.
- Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia.
5. Przygotować krem czekoladowy:
- Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze.
- Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia.
7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie.
Ambitny ten twój Syn :) i wiem po kim :) Już sam widok tego ciasta mówi sam za siebie, a co dopiero smak. Jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńNo właśnie nad wyglądem musimy jeszcze popracować ;) ale w smaku jest znacznie lepszy niż wygląda
Usuń