Już dawno chciałam zrobić tą zupę ale jakoś zawsze wypadało coś takiego, że przekładałam to na później. W końcu się udało, skorzystałam, że mój mąż ma urodziny i postanowiłam zrobić mu wyjątkowy obiad. Zupa ta choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam.
Składniki:
- woda
- mięso na wywar
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 por
- suszony imbir
- szczypta kozieradki
- kurkuma
- sól
- pieprz
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 cytryna na około 2l. zupy
- śmietanka 30%
- ugotowany ryż
Wykonanie:
- Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso.
- Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować przez około 1,5 - 2 godzin.
- Cytrynę umyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
- Wywar odcedzić od mięsa, warzyw i przypraw.
- Do wywaru dodać skórkę z cytryny i porcjami dodawać sok z cytryny. W czasie dolewania soku należy próbować zupę. Soku dodać według własnych upodobań. Zupę zagotować.
- Do zupy dodać śmietankę, całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Można dodać jeszcze trochę kurkumy.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz