wtorek, 3 grudnia 2013

Pudding z chleba


Chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek jest przygotowanie z nich puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało.  W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny. Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się w ustach, a część nie zanurzona w śmietanie jest chrupiąca. Całość jest pyszna i wciągająca. Można go jeść, jeść i jeść i nadal nie ma się go dość. Pycha.



Składniki:
  • kromki czerstwego pieczywa
  • masło
  • konfitura np. z wiśni
  • śmietana ok. 80 ml
  • mleko ok 350 ml
  • 3 jajka
  • cukier ok 10 dkg
Przygotowanie:
  1. Kromki posmarować dość grubo masłem i marmoladą. tak przygotowane kromki ułożyć jedną na drugą, ostatnią posmarować masłem i w razie potrzeby pokroić na pół lun na ćwiartki.
  2. Pieczywo ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. Mleko, śmietanę, jajka i połowę cukru dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką zalać pieczywo. Wierzch posypać resztą cukru.
  4. Piec aż wierzch będzie złocisty przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzany do temperatury 180oC.
  5. Podawać na ciepło.



1 komentarz:

Print