Pieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 buraki
- 150 ml oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżki miodu
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kolendry
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki.
- Rozmaryn i kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
- Warzywa wymieszać z marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
- Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez godzinę, lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać warzywa.
Cudna inspiracja na danie do pracy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone warzywa <3
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńboginy gypse queen,
scout69,
angel vip kraków