Bardzo lubię krwiste mięso, a w szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie.
Składniki:
- polędwica wołowa
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki miodu
- 120 ml śmietany 18%
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Polędwicę umyć i osuszyć a następnie natrzeć majerankiem, tymiankiem i pieprzem.
- Przygotować marynatę mieszając ze sobą miód i musztardę. Polędwicę dokładnie posmarować miodem i musztardą, dodać resztę marynaty, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
- Patelnię z olejem mocno nagrzać a następnie chwilę obsmażyć polędwicę z każdej strony. Dodać resztę marynaty, doprawić solą i wymieszać. Mięso przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut (powinno wyjść krwiste).
- Mięso wyciągnąć i zostawić na talerzu by odpoczęło.
- Do sosu dodać śmietanę, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub dodać trochę musztardy.
- Mięso pokroić w grube plastry i polać sosem.
Zakochałam się w polędwicy. Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń