Roladki z cukinii bardzo dobrze nadają się na przystawkę. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej jeśli zrobimy je z dobrej jakości sera gorgonzola.
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 5 suszonych pomidorów
- 80 g sera gorgonzola
- 1 pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na niezbyt cienie plastry. Plastry posolić i odstawić na godzinę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki oliwy i szczyptę pieprzu a następnie wszystko wymieszać.
- Cukinię wytrzeć ściereczką i ułożyć obok siebie na blasze do pieczenia. Każdy plaster cukinii posmarować oliwą z czosnkiem a następnie blachę wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC - brzegi cukinii powinny lekko zbieleć.
- Wyciągnąć blachę z piekarnika, cukinię ponownie posmarować oliwą z czosnkiem i ponownie wstawić do piekarnika na minutę. Cukinię wyciągnąć z piekarnika i zostawić by ostygła.
- Bazylię umyć i osuszyć. Pomidory i bazylię pokroić w paski, ser gorgonzola pokroić w plastry.
- Na cukinii ułożyć ser gorgonzola a następnie pokrojone pomidory i bazylię. Z dwóch stron każdego kawałka cukinii ułożyć po liściu bazylii. Cukinie zwinąć w roladki i posypać resztą posiekanej bazylii.
Wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń