czwartek, 7 maja 2015

Roladki z cukinii



Roladki z cukinii bardzo dobrze nadają się na przystawkę. Są dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Najlepiej jeśli zrobimy je z dobrej jakości sera gorgonzola.


Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 suszonych pomidorów
  • 80 g sera gorgonzola
  • 1 pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
  1. Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na niezbyt cienie plastry. Plastry posolić i odstawić na godzinę.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać 3 łyżki oliwy i szczyptę pieprzu a następnie wszystko wymieszać.
  3. Cukinię wytrzeć ściereczką i ułożyć obok siebie na blasze do pieczenia. Każdy plaster cukinii posmarować oliwą z czosnkiem a następnie blachę wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC - brzegi cukinii powinny lekko zbieleć.
  4. Wyciągnąć blachę z piekarnika, cukinię ponownie posmarować oliwą z czosnkiem i ponownie wstawić do piekarnika na minutę. Cukinię wyciągnąć z piekarnika i zostawić by ostygła.
  5. Bazylię umyć i osuszyć. Pomidory i bazylię pokroić w paski, ser gorgonzola pokroić w plastry.
  6. Na cukinii ułożyć ser gorgonzola a następnie pokrojone pomidory i bazylię. Z dwóch stron każdego kawałka cukinii ułożyć po liściu bazylii. Cukinie zwinąć w roladki i posypać resztą posiekanej bazylii.




2 komentarze:

Print