Dynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne.
Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw pokroić w kostkę a następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka.
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg musu z dyni
- ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego*
- 100 g masła
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- parmezan do posypania (ok 50 g)
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion zagotować.
- Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty.
- Do ryżu dodać dynię i po jednej hohelce bulionu. Ryż gotować co chwilę mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać.
- Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem.
*bulion warzywny
Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić.
świetny pomysł na risotto!
OdpowiedzUsuń