czwartek, 25 września 2014

Mus dyniowy


Często kupuje się całą dużą dynię, która jest za duża żeby ją wykorzystać od razu. Jednym ze sposobów na dłuższe jej przechowanie w lodówce jest po prostu zrobienie z niej musu. Mus taki również przydaje się w innych przepisach.


Aby zrobić mus trzeba dynię podzielić na 6 - 8 części a następnie usunąć z niej pestki. Można również odciąć wierzch dyni a następnie usunąć pestki i wyskrobać miąższ. Ja robię właśnie w ten sposób żeby wykorzystać dynię w postaci lampionu wycinając w niej różne obrazki.


Następnie ułożyć dynię skórą do dołu na blasze do pieczenia, lub jeśli mamy wyskrobany miąższ przełożyć go do dużej brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Dynię należy piec do momentu aż będzie miękka - kawałki przez około godzinę, mi natomiast wystarczyło jak sam miąższ piekłam przez 30 minut.


Gdy dynia jest już upieczona wystarczy wyskrobać łyżką miąższ ze skóry, lub tylko przełożyć go do innego naczynia i zmielić blenderem.

Po wystudzeniu mus dyniowy można przechowywać w lodówce przez kilka dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print