poniedziałek, 8 września 2014

Ciastka owsiane


Ciastka owsiane są pyszne i bardzo sycące, dlatego najlepiej zrobić je małe.


Składniki:
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…)
Wykonanie:
  1. Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto zwilżyć ręce wodą.
  3. Piec w temperaturze 180oC przez około 15 minut do momentu aż ciastka będą miały złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print