sobota, 27 września 2014

Zupa z pieczonej dyni


Bardzo fajna zupa z pieczonej dyni, pieczonych pomidorów, czosnku i cebuli. Zupa wyszła świetnie i na pewno w przyszłym roku też ją przygotuje ale w większej ilości.
Bulion do tej zupy można ugotować na bazie skrzydła indyka lub porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko rozmrozić odpowiednią porcję.

Składniki:
  • 500 g musu z dyni lub ok. 600 - 700 g dyni ze skórą
  • 2 pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Jeśli wykorzystujemy całą dynię, odkroić odpowiedni jej kawałek i usunąć pestki, jeśli jak w moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia.
  2. Pomidory umyć i przekroić na pół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach.
  3. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC. Warzywa piec przez około 70 minut ale w połowie pieczenia sprawdzić czy czosnek jest już miękki. Jeśli jest miękki wyciągnąć go wcześniej.
  4. Dynię przełożyć do garnka, dodać pomidory obrane ze skóry, cebulę i czosnek obrany z łupin oraz bulion, śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie zmiksować i zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print