piątek, 19 września 2014

Paluchy ptysiowe


Kilka razy kupowałam takie paluchy w cukierni i na tyle mi posmakowały, że postanowiłam je sama zrobić. Wyszły lekkie i pyszne. Moje paluchy wyszły grube więc następnym razem zrobię je znacznie cieńsze.



Składniki:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania paluchów
  • cukier do posypania paluchów

Wykonanie:
  1. Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić.
  2. Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia cienkie paski.
  4. Paluszki obsypać cukrem i piec w temperaturze 200oC przez około 15 minut do momentu aż ciastka będą miały złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print