Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad.
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- szczypta soli
- 1 kg szpinaku
- 300 g twarogu
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- 6 - 8 jajek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- Przygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki.
- Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże kawałki.
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Następnie dodać szpinak, zmiażdżony czosnek oraz gałkę i dusić przez chwilę lub do momentu aż nadmiar płynu odparuje.
- Do szpinaku dodać pokruszony ser, posiekaną natkę i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Tortownicę posmarować masłem. Odkroić ⅓ ciasta i wyłożyć nim formę tak żeby ciasto trochę wystawało poza formę. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do formy włożyć farsz, zrobić w nim wgłębienia do których wbić jajka. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto z farszem.
- Piec w temperaturze 180oC przez około godzinę.
Justyna jakie ty wymyslne rzeczy robisz!!! Dla mnie wyczynem było w sobotę upiec muffinki a i tak mi się średnio chciało :p
OdpowiedzUsuńJuż dawno chciałam upiec coś takiego ale mi się do tej pory nie chciało więc kupiłam składniki i nie było wyjścia ;) to też jest sposób
Usuń