czwartek, 4 września 2014

Zupa z soczewicy


Świetna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy.



Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ małego selera
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć je do garnka i zalać ok. 2 l wody. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną.
  2. Soczewicę zalać wrzątkiem i moczyć aż warzywa nie zmiękną, odlać wodę.
  3. Do warzyw dodać soczewicę i przyprawy. Gotować jeszcze przez około 15 minut.
  4. Jak zupa będzie gotowa zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  5. Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, lub z odrobiną masła by powstały grzanki.
  6. Zupę podawać z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print