środa, 24 września 2014

Tarta z dynią


Jednym z moich ulubionych sezonowych ciast jest tarta dyniowa. Robię ją co roku, a że od dłuższego czasu mamy sezon dyniowy to i w tym roku musiałam ją zrobić.
Według mnie ta tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu.


Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

farsz:
  • 800 g miąższu dyni
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Wykonanie:
  1. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Przygotować farsz: dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Do dyni dodać resztę składników i dokładnie wymieszać
  3. Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem.
  4. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia, na ciasto wyłożyć farsz i piec jeszcze przez 40 minut również w temperaturze 180oC.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print