poniedziałek, 15 września 2014

Ciasto z nadzieniem szpinakowym

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad.

Składniki:
- Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • szczypta soli
- Farsz:
  • 1 kg szpinaku
  • 300 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 6 - 8 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Przygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki.
  2. Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże kawałki.
  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Następnie dodać szpinak, zmiażdżony czosnek oraz gałkę i dusić przez chwilę lub do momentu aż nadmiar płynu odparuje.
  4. Do szpinaku dodać pokruszony ser, posiekaną natkę i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  5. Tortownicę posmarować masłem. Odkroić ⅓ ciasta i wyłożyć nim formę tak żeby ciasto trochę wystawało poza formę. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do formy włożyć farsz, zrobić w nim wgłębienia do których wbić jajka. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto z farszem.
  6. Piec w temperaturze  180oC przez około godzinę.






2 komentarze:

  1. Justyna jakie ty wymyslne rzeczy robisz!!! Dla mnie wyczynem było w sobotę upiec muffinki a i tak mi się średnio chciało :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dawno chciałam upiec coś takiego ale mi się do tej pory nie chciało więc kupiłam składniki i nie było wyjścia ;) to też jest sposób

      Usuń

Print