Poprzednio podałam przepis na tradycyjny biszkopt. Tym razem przepis na biszkopt czekoladowy.
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki ziemniaczanej
- ½ szklanki kakao
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki octu
- Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
- Białka oddzielić od żółtek, obie mąki i kakao przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
- Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
- Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
- Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
- Ciasto studzić w piekarniku.
Jeszcze nigdy nie robiłam biszkopta czekoladowego, chyba pora zacząć :)
OdpowiedzUsuńmmm :) pychotka :) bardzo lubię biszkopt czekoladowy, chociaz teraz - karmiąc piersią - staram się unikać kakao.
OdpowiedzUsuńJak już je wprowadzę, to z pewnością wykorzystam Twój przepis!
Pozdrawiam : Aronkowa.blogspot.com - będzie mi niezmiernie miło, jeśli zajrzysz :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ie trafiłam na Twój wpis wcześniej, bo mój biszkopt nigdy mi nie wychodził. Jakiś czas temu znalazłam jednak porady na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ Teraz mój biszkopt czekoladowy pięknie wyrasta i jest wilgotny. Pieczenie sprawia mi teraz ogromną przyjemność!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń