piątek, 6 listopada 2015

Zupa serowa


Szybka i prosta w przygotowaniu zupa, a przy tym smaczna. Można ją zrobić w zasadzie z wszystkich warzyw.


Składniki:
  • skrzydło z indyka
  • 1 - 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 - 3 ziemniaki
  • szklanka zielonego groszku
  • 1 - 2 garście fasolki szparagowej
  • 100 g serka topionego
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:
  1. Skrzydło z indyka zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
  2. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę przypraw i gotować do miękkości.
  3. Serek topiony rozpuścić w szklance gorącej zupy. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki. Ser dodać do zupy, wymieszać i zagotować.




1 komentarz:

  1. Ja tam jestem bardzo zupowa, więc chętnie wciągnęłabym porcyjkę tej apetycznej zupy.

    OdpowiedzUsuń

Print