Szybka i prosta w przygotowaniu zupa, a przy tym smaczna. Można ją zrobić w zasadzie z wszystkich warzyw.
Składniki:
- skrzydło z indyka
- 1 - 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 - 3 ziemniaki
- szklanka zielonego groszku
- 1 - 2 garście fasolki szparagowej
- 100 g serka topionego
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- ½ łyżeczki kozieradki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Skrzydło z indyka zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę przypraw i gotować do miękkości.
- Serek topiony rozpuścić w szklance gorącej zupy. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki. Ser dodać do zupy, wymieszać i zagotować.
Ja tam jestem bardzo zupowa, więc chętnie wciągnęłabym porcyjkę tej apetycznej zupy.
OdpowiedzUsuń