Co jakiś czas zdarza mi się upiec tort lub ciasto na bazie biszkoptu. Ponieważ piekłam torty z różnych przepisów, zawsze szukam wśród nich tego, który mi wychodzi najlepiej. Tak więc teraz podstawowy przepis na tradycyjny biszkopt.
Składniki:
- 60 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki)
- 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki octu
- Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
- Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
- Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
- Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
- Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
- Ciasto studzić w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz