Gulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne.
Składniki:
- 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie)
- ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz)
- 1 czerwona papryka
- 2 - 3 cebule
- 3 pomidory
- 4 - 5 średnich ziemniaków
- ok. 4 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka w proszku
- ½ pęczku koperku
- ½ pęczku natki pietruszki
Wykonanie:
- Atlantyckie kombu zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić w paski.
- Rybę umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Koperek i pietruszkę posiekać.
- Na patelni roztopić masło na którym zeszklić cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut.
- Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać wodę i gotować przez ok. 15 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać śmietanę, koperek i pietruszkę, doprowadzić do wrzenia i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz