czwartek, 25 lutego 2016

Gulasz rybny


Gulasz ten znakomicie nadaje się na obiad czy na ciepłą kolację. Można go podawać samemu, z chlebem lub z ryżem. Moja wersja gulaszu ma w sobie Atlantyckie kombu, ale z powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne.

Składniki:
  • 1 pasek atlantyckiego kombu (opcjonalnie)
  • ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 - 3 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • ok. 4 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • ½ pęczku koperku
  • ½ pęczku natki pietruszki

Wykonanie:
  1. Atlantyckie kombu zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić w paski.
  2. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Koperek i pietruszkę posiekać.
  3. Na patelni roztopić masło na którym zeszklić cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut.
  4. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać wodę i gotować przez ok. 15 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać śmietanę, koperek i pietruszkę, doprowadzić do wrzenia i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print