Przepis na te muffinki przykuł moją uwagę podczas przeglądania miesięcznika Good Food. Postanowiłam je zrobić i okazały się naprawdę świetne. Muffinki te najlepiej smakują na ciepło i są świetnym dodatkiem do herbaty i kawy.
forma: ok. 15 foremek na muffinki
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 175 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 łyżki maku
- 5 łyżek oleju
- 200 ml mleka
- 1 duże jajko
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
lukier:
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1,5 pomarańczy
- ok. 140 g cukru pudru
Wykonanie:
- W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak.
- W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy.
- Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
- Piec w temperaturze 180oC przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią.
- Przygotować lukier: Do cukru stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja lukru jest odpowiednia dodać skórkę z pomarańczy.
- Ciepłe muffinki polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz