czwartek, 3 marca 2016

Polenta - wersja podstawowa


Polenta to włoska potrawa przygotowywana z mąki kukurydzianej. Polenta może być dodatkiem do obiadów, lub samodzielnym daniem jeśli się ją odpowiednio zmodyfikuje.


Składniki:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
  1. Wodę z solą zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając drewnianą łyżką bardzo powoli do gotującej się wody wsypywać mąkę kukurydzianą.
  2. Wodę z mąką gotować aż do otrzymania konsystencji budyniu. Następnie dodać masło i wymieszać.
  3. Polente od razu podawać lub przełożyć do naczynia. Po ostygnięciu polente można bez problemu kroić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print