sobota, 19 marca 2016

Paprykarz z mięsem wieprzowym


Paprykarz jest fajnym daniem jednogarnkowym. Danie to jest proste do przygotowania i pyszne. Można podawać go między innymi z ryżem.




Składniki:
  • 500 g chudego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 papryki różnych kolorów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • mielona słodka papryka
  • oliwa lub olej

Wykonanie:
  1. Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju i po łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki. Dodać sól i pieprz.
  2. Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać.
  4. W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - przez około 1 godzinę.
  5. Na koniec paprykarz doprawić według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print