Paprykarz jest fajnym daniem jednogarnkowym. Danie to jest proste do przygotowania i pyszne. Można podawać go między innymi z ryżem.
Składniki:
- 500 g chudego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 papryki różnych kolorów
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- mielona słodka papryka
- oliwa lub olej
Wykonanie:
- Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju i po łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki. Dodać sól i pieprz.
- Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać.
- W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - przez około 1 godzinę.
- Na koniec paprykarz doprawić według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz