czwartek, 24 marca 2016

Mazurek migdałowy 2


Ten mazurek piekłam w zeszłym roku przed samymi świętami, więc nie zdążyłam umieścić go na blogu. Już wcześniej też piekłam mazurek migdałowy ale pod inną postacią, lecz oba te mazurki są rewelacyjne.
Jak na mazurek przystało jest słodki i pyszny a do tego mocno migdałowy.



Składniki:
ciasto (forma 28x24 cm):
  • 300 g mąki krupczatki
  • 70 g cukru pudru
  • 170 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
masa migdałowa:
  • 1 szklanka drobno zmielonych migdałów
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 100 ml śmietany 30%
do dekoracji:
  • biała i ciemna czekolada
  • migdały, suszona żurawina lub inne bakalie
  • lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi

Wykonanie:
  1. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. przygotować masę migdałową: migdały, cukier i śmietanę wymieszać ze sobą na gładką masę.
  3. Z ⅓ ciasta uformować cienkie wałki i włożyć je do lodówki. Resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę tak żeby brzegi ciasta były wyższe. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez 15 minut.
  4. Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę migdałową a na wierzchu ułożyć wałki z ciasta. Piec w temperaturze  200oC do momentu aż ciasto się zarumieni przez około 20 minut.
  5. Gdy mazurek ostygnie udekorować go.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print