Święta Wielkanocne to nie tylko baby ale i oczywiście wymyślne i słodkie mazurki. Cóż może być lepszego niż migdały połączone z karmelem. Moja mazurkowa propozycja na tegoroczne święta to mazurek z migdałów. Jestem pewna, że każdy miłośnik migdałów, nie będzie się mógł od niego oderwać.
Ciasto:
- 4 białka
- 300 g całych migdałów
- 200 g cukru
- olejek migdałowy
Wierzch:
- 200 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
- 3 łyżki ciepłej wody
Wykonanie:
- Ciasto:
- Migdały zalać wrzątkiem, poczekać aż woda wystygnie i obrać ze skórki. Następnie migdały zmielić np. w blenderze, dodać cukier i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do migdałów i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 20x20cm i piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180oC.
- Wierzch:
- Cukier przełożyć na patelnię lub do garnka o grubym dnie i skarmelizować podgrzewając go na małym ogniu. Powoli dodać wodę (uwaga może pryskać) i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
- Dodać płatki migdałowe, wymieszać i po chwili rozsmarować na cieście. UWAGA ciasto musi być jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz