czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek migdałowy


Święta Wielkanocne to nie tylko baby ale i oczywiście wymyślne i słodkie mazurki. Cóż może być lepszego niż migdały połączone z karmelem. Moja mazurkowa propozycja na tegoroczne święta to mazurek z migdałów. Jestem pewna, że każdy miłośnik migdałów, nie będzie się mógł od niego oderwać.
Składniki:
Ciasto:
  • 4 białka
  • 300 g całych migdałów
  • 200 g cukru
  • olejek migdałowy
Wierzch:
  • 200 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki ciepłej wody
Wykonanie:

  1. Ciasto:
    • Migdały zalać wrzątkiem, poczekać aż woda wystygnie i obrać ze skórki. Następnie migdały zmielić np. w blenderze, dodać cukier i wymieszać.
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do migdałów i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy o wymiarach 20x20cm i piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180oC.
  2. Wierzch:
    • Cukier przełożyć na patelnię lub do garnka o grubym dnie i skarmelizować podgrzewając go na małym ogniu. Powoli dodać wodę (uwaga może pryskać) i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
    • Dodać płatki migdałowe, wymieszać i po chwili rozsmarować na cieście. UWAGA ciasto musi być jeszcze ciepłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print