Tym razem baranie jądra w panierce. Jeśli o mnie chodzi, ta wersja baranich jąder bardziej mi smakowała. Są to po prostu niewielkie kotleciki, bardzo delikatne i smaczne.
Ja jako dodatek do kotlecików zrobiłam smażone ziemniaki.
Składniki:
- 2 baranie jądra
- mleko do namoczenia jąder
- jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jądra umyć i zdjąć z nich skórę a następnie zalać mlekiem i zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Jądra pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem a następnie opanierować w jajku i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Nie wiem, czy odważyłabym się to zjeść :P
OdpowiedzUsuńNajtrudniej się przełamać jak się je robi od początku - widok surowych jąder w skórze. Ja miałam ciężko jak pierwszy raz robiłam bycze jądra ale się przemogłam i okazało się, że warto, bardzo fajne delikatne mięso.
UsuńJakby mi ktoś podał gotowe danie, to nawet bym się nie zorientowała że to jądra.
Myślę, że wszystko siedzi w psychice :D
czego to ludzie nie wymyślą, Dużo, tanio i niekoniecznie świeże
OdpowiedzUsuńNie tak dużo. Baranie jądra nie są takie duże, znacznie większe są bycze, czy tanio to nie wiem bo jądra świeże prosto z uboju.
UsuńTo jest na jedną porcję? Czy w smaku są do czegoś podobne? Jestem ciekawa tego dania i z chęcią bym je spróbwałą :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to 1 jądro na 1 porcje wystarczy zwłaszcza na próbę. Smak jąder kojarzy mi się z wątróbką.
UsuńJak dla mnie to 1 jądro na 1 porcje wystarczy zwłaszcza na próbę. Smak jąder kojarzy mi się z wątróbką.
UsuńJądra baranie są pyszne...zwłaszcza robione tym sposobem czyli namaczane w mleku. Są delikatne i bardzo smaczne. Polecam
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, u nas będą koźlęce.
OdpowiedzUsuńJa tylko owcze smakowałem.
OdpowiedzUsuńOwca nie ma jaj.
Usuń