czwartek, 23 kwietnia 2015

Panierowane baranie jądra



Tym razem baranie jądra w panierce. Jeśli o mnie chodzi, ta wersja baranich jąder bardziej mi smakowała. Są to po prostu niewielkie kotleciki, bardzo delikatne i smaczne.
Ja jako dodatek do kotlecików zrobiłam smażone ziemniaki.



Składniki:
  • 2 baranie jądra
  • mleko do namoczenia jąder
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Jądra umyć i zdjąć z nich skórę a następnie zalać mlekiem i zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  2. Jądra pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem a następnie opanierować w jajku i bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.




8 komentarzy:

  1. Nie wiem, czy odważyłabym się to zjeść :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najtrudniej się przełamać jak się je robi od początku - widok surowych jąder w skórze. Ja miałam ciężko jak pierwszy raz robiłam bycze jądra ale się przemogłam i okazało się, że warto, bardzo fajne delikatne mięso.
      Jakby mi ktoś podał gotowe danie, to nawet bym się nie zorientowała że to jądra.
      Myślę, że wszystko siedzi w psychice :D

      Usuń
  2. czego to ludzie nie wymyślą, Dużo, tanio i niekoniecznie świeże

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tak dużo. Baranie jądra nie są takie duże, znacznie większe są bycze, czy tanio to nie wiem bo jądra świeże prosto z uboju.

      Usuń
  3. To jest na jedną porcję? Czy w smaku są do czegoś podobne? Jestem ciekawa tego dania i z chęcią bym je spróbwałą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to 1 jądro na 1 porcje wystarczy zwłaszcza na próbę. Smak jąder kojarzy mi się z wątróbką.

      Usuń
    2. Jak dla mnie to 1 jądro na 1 porcje wystarczy zwłaszcza na próbę. Smak jąder kojarzy mi się z wątróbką.

      Usuń
  4. Jądra baranie są pyszne...zwłaszcza robione tym sposobem czyli namaczane w mleku. Są delikatne i bardzo smaczne. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Print