piątek, 3 kwietnia 2015

Mazurek czekoladowy



Dziś przepis na mazurek czekoladowy. Uwielbiam czekoladę, więc nie było innej opcji jak upieczenie czegoś naprawdę czekoladowego.. Co prawda jest przy nim trochę pracy, ale myślę, ze warto poświęcić czas by przygotować takie ciasto.

Składniki:
Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
Mus czekoladowy:
  • 140 g czekolady 54% lub 70 g czekolady mlecznej i 70 g czekolady gorzkiej
  • 225 ml śmietanki 30%
  • 1 szczypta soli
  • 20 g masła
Polewa:
  • 100 g konfitury pomarańczowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
Dekoracje:
  • 60 g orzechów laskowych
  • Czekoladowe jajka
Wykonanie:

  1. Ciasto:
    • Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni, a następnie gdy skórka zaczyna odchodzić ściągnąć ją z jeszcze ciepłych orzechów ocierając je palcami.
    • Masło, cukier puder i cukier brązowy ubijać mikserem przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy.
    • Dodać jajko i żółtko i miksować do momentu aż masa wchłonie jajka, a następnie dodać orzechy i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
    • Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao.
    • Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi składnikami, następnie szybko zagnieść ciasto, rozklepać je by było płaskie  a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
    • Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30cm.
    • Ciasto piec na osobnych blaszkach w temperaturze 160oC  przez 20 minut. Po upieczeniu oba kawałki przyciąć nożem tak, aby oba placki miały takie same rozmiary. Ciasto zostawić do ostudzenia.
  2. Mus czekoladowy:
    • Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić np. układając metalowe naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą.
    • Gdy czekolada się rozpuszcza śmietanę doprowadzić do wrzenia a następnie od razu ściągnąć ją z ognia i dodać sól. Po dwóch minutach wlewać po trochu śmietanę do czekolady cały czas mieszając. Na początku czekolada może się ważyć, ale pod koniec wszystko się ze sobą połączy.
    • Masło po kawałku dodawać do masy mieszając, aż masło połączy się z masą.
    • Odstawić mus żeby stężał.
  3. Polewa:
    • Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić.
    • Do czekolady dodawać po kawałku masło mieszając do momentu aż masło się rozpuści i połączy z czekoladą.
  4. Dekoracja:
    • Ja miałam całe orzechy, więc na początku uprażyłam je lekko na suchej patelnie, ściągałam skórki a następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor.
  5. Na koniec:
    • Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury.
    • Ciasto schłodzić w lodówce.
    • Schłodzone ciasto dokładnie polać polewą i udekorować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print