poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Gulasz zapiekany w kajzerce


Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda.

Składniki:
  • 500 g wołowiny
  • 2 - 3 cebule
  • 1 papryka
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • cząber
  • szczypta cynamonu
  • słodka i ostra papryka
  • szczypta kurkumy
  • mała śmietana 18%
  • olej
  • kilka kajzerek



Wykonanie:
  1. Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor.
  3. Mięso zalać wodą i dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny.
  4. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka.
  5. Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia.
  6. Ściąć wierzchy kajzerek a następnie je wydrążyć.
  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Gulasz przełożyć do kajzerek, ustawić na blasze do pieczenia. Obok bułek z gulaszem położyć wierzchy bułek. Piec przez około 20 minut, bułki z gulaszem przykryć górą kajzerek od razu podawać.




2 komentarze:

Print