Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda.
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 - 3 cebule
- 1 papryka
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- oregano
- cząber
- szczypta cynamonu
- słodka i ostra papryka
- szczypta kurkumy
- mała śmietana 18%
- olej
- kilka kajzerek
Wykonanie:
- Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor.
- Mięso zalać wodą i dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny.
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka.
- Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia.
- Ściąć wierzchy kajzerek a następnie je wydrążyć.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Gulasz przełożyć do kajzerek, ustawić na blasze do pieczenia. Obok bułek z gulaszem położyć wierzchy bułek. Piec przez około 20 minut, bułki z gulaszem przykryć górą kajzerek od razu podawać.
Świetny pomysł! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda.
OdpowiedzUsuń