środa, 1 kwietnia 2015

Farbowanie jajek naturalnymi sposobami


Zbliżają się święta Wielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam.
Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor:
  • brązowy - łupiny cebuli
  • ciemny brązowy - herbata
  • żółty - kurkuma
  • niebieski - czerwona kapusta
  • zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta

Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza kolor niebieski.



Barwienie w łupinach cebuli.

To chyba najpopularniejszy sposób farbowania jajek. Do ufarbowania 1 jajka potrzebujemy łupin z co najmniej 2 cebul. Intensywność barwy zależy od tego jak długo jajka będą się gotowały oraz jaki kolor skorupek miały przed farbowaniem.

Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
  • jajka
  • łupiny cebuli
  • garnek do farbowania (UWAGA garnek może też zafarbować)
  • gumki recepturki
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
  1. Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
  2. Jeśli chcemy mieć wzorki to jajka obwiązujemy gumkami recepturkami. W wyniku tego te miejsca do których ściśle przylegają gumki nie zostaną zafarbowane.
  3. Na dno garnka wkładamy część cebuli.
  4. Na łupiny ostrożnie układamy jajka i przykrywamy je pozostałymi łupinami.
  5. Powoli i ostrożnie zalewamy jajka wodą.
  6. Powoli doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy je na małym ogniu przez kilkanaście minut. Czym dłużej się gotują tym mocniej będą zafarbowane. W trakcie farbowania dobrze jest sprawdzać czy kolor nam odpowiada i ewentualnie część jajek wyciągnąć wcześniej.
  7. Jajka ostrożnie wyciągnąć najlepiej na ręcznik papierowy ponieważ mogą jeszcze przez chwilę farbować.
  8. Z gorących jajek zdjąć gumki i posmarować jajka olejem, żeby nabrały połysk, ostudzić.




Barwienie w herbacie.

Barwienie jajek za pomocą herbaty jest proste, a jajka nabierają ciemno brązowej barwy.
Ja do barwienia użyłam zwykłej granulowanej herbaty. Na 1 litr wody wsypałam 6 łyżek herbaty.

Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
  • jajka
  • sól
  • 2 łyżki octu na 1l wody
  • herbata granulowana lub liście (6 łyżek na 1l wody)
  • garnek do farbowania
  • gumki recepturki (opcjonalnie)
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
  1. Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
  2. Herbatę zalać wodą, dodać sól i ocet.Wywar gotować przez 30 minut.
  3. Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru.



Barwienie w kurkumie.

Barwiąc jajka w kurkumie otrzymujemy pastelowy żółty kolor. Czym więcej kurkumy dodamy, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
Na ½  litra wody wsypałam około 6 łyżek kurkumy.

Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
  • jajka
  • sól
  • 2 łyżki octu na 1l wody
  • kurkuma (6 łyżek na ½ l wody)
  • garnek do farbowania
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
  1. Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
  2. Kurkumę zalać wodą i dodać sól. Wywar gotować przez 15 minut.
  3. Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka.
  4. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru.




Barwienie w czerwonej kapuście

Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba je dość długo trzymać w wywarze. Najciemniejszy kolor uzyskałam mocząc jajka całą noc.

Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
  • jajka
  • sól
  • czerwona kapusta
  • garnek do farbowania
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:

  1. Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
  2. Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut.
  3. Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć jajka), gotować je na małym ogniu przez 15 minut.
  4. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru (5 - 15 godzin).



Aby uzyskać kolor zielony...

najpierw barwiłam jajka w kurkumie przez około 2 godziny, a następnie zalałam żółte jajko wywarem z czerwonej kapusty. Po kilku godzinach wyszedł kolor zielony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print