Zbliżają się święta Wielkanocne i czas farbowania jajek. Dziś kilka sposobów na barwienie jajek, które przetestowałam.
Dzięki naturalnym barwnikom moje jajka miały kolor:
- brązowy - łupiny cebuli
- ciemny brązowy - herbata
- żółty - kurkuma
- niebieski - czerwona kapusta
- zielony - kurkuma a następnie czerwona kapusta
Tego roku zabarwiłam białe jajka. Jajka miały czerwone pieczątki,ale w czasie mycia tusz ładnie się zmył. Białe jajka wyszły rewelacyjnie, zwłaszcza kolor niebieski.
Barwienie w łupinach cebuli.
To chyba najpopularniejszy sposób farbowania jajek. Do ufarbowania 1 jajka potrzebujemy łupin z co najmniej 2 cebul. Intensywność barwy zależy od tego jak długo jajka będą się gotowały oraz jaki kolor skorupek miały przed farbowaniem.
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
- jajka
- łupiny cebuli
- garnek do farbowania (UWAGA garnek może też zafarbować)
- gumki recepturki
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
- Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
- Jeśli chcemy mieć wzorki to jajka obwiązujemy gumkami recepturkami. W wyniku tego te miejsca do których ściśle przylegają gumki nie zostaną zafarbowane.
- Na dno garnka wkładamy część cebuli.
- Na łupiny ostrożnie układamy jajka i przykrywamy je pozostałymi łupinami.
- Powoli i ostrożnie zalewamy jajka wodą.
- Powoli doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy je na małym ogniu przez kilkanaście minut. Czym dłużej się gotują tym mocniej będą zafarbowane. W trakcie farbowania dobrze jest sprawdzać czy kolor nam odpowiada i ewentualnie część jajek wyciągnąć wcześniej.
- Jajka ostrożnie wyciągnąć najlepiej na ręcznik papierowy ponieważ mogą jeszcze przez chwilę farbować.
- Z gorących jajek zdjąć gumki i posmarować jajka olejem, żeby nabrały połysk, ostudzić.
Barwienie w herbacie.
Barwienie jajek za pomocą herbaty jest proste, a jajka nabierają ciemno brązowej barwy.
Ja do barwienia użyłam zwykłej granulowanej herbaty. Na 1 litr wody wsypałam 6 łyżek herbaty.
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
- jajka
- sól
- 2 łyżki octu na 1l wody
- herbata granulowana lub liście (6 łyżek na 1l wody)
- garnek do farbowania
- gumki recepturki (opcjonalnie)
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
- Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
- Herbatę zalać wodą, dodać sól i ocet.Wywar gotować przez 30 minut.
- Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut.
- Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
Barwienie w kurkumie.
Barwiąc jajka w kurkumie otrzymujemy pastelowy żółty kolor. Czym więcej kurkumy dodamy, tym intensywniejszy kolor uzyskamy.
Na ½ litra wody wsypałam około 6 łyżek kurkumy.
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
- jajka
- sól
- 2 łyżki octu na 1l wody
- kurkuma (6 łyżek na ½ l wody)
- garnek do farbowania
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
- Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
- Kurkumę zalać wodą i dodać sól. Wywar gotować przez 15 minut.
- Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka.
- Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru.
Barwienie w czerwonej kapuście
Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba je dość długo trzymać w wywarze. Najciemniejszy kolor uzyskałam mocząc jajka całą noc.
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
Aby zafarbować jajka potrzebujemy:
- jajka
- sól
- czerwona kapusta
- garnek do farbowania
A jajka przygotowujemy w następujący sposób:
- Jajka dokładnie umyć. Ważne żeby nie były brudne i tłuste bo barwnik nie wniknie w skorupki.
- Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut.
- Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć jajka), gotować je na małym ogniu przez 15 minut.
- Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru (5 - 15 godzin).
Piękne! Że też dopiero teraz znalazłam Twojego bloga...
OdpowiedzUsuń