Dziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają.
Zarówno baranie jak i bycze jądra smakują rewelacyjnie. Jest to bardzo delikatne mięso, a jeśli ktoś dostałby takie danie, to raczej nie domyślił by się,że to jądra a nie mięso z innej części zwierzaka.
Składniki:
- 2 baranie jądra
- 200 - 250 g boczniaków
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- masło do smażenia
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jądra umyć i zdjąć z nich skórę.
- Boczniaki oczyścić. Masło rozpuścić a następnie dodać do niego zgnieciony ząbek czosnku. Boczniaki smażyć na maśle z czosnkiem, w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem.
- Jądra pokroić w plastry a następnie sparzyć je wrzątkiem.
- Na patelni roztopić masło i dodać do niego rozmaryn. Gdy masło będzie gorące smażyć na nim jądra z obu stron przez kilka minut. W trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem.
- Jądra zdjąć z patelni i wlać wino. Szybko zredukować sos na dużym ogniu.
- Jądra podawać polane sosem z boczniakami.
smaszne
OdpowiedzUsuńDobre mordo dałem żonie do possania
OdpowiedzUsuńPychotka jąderka smakowały calej mojej rodzinie
OdpowiedzUsuńbardzo wykwintne
OdpowiedzUsuńMoja żona to aż jęczała jak jadła
OdpowiedzUsuń