środa, 22 kwietnia 2015

Baranie jądra z boczniakami


Dziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają.
Zarówno baranie jak i bycze jądra smakują rewelacyjnie. Jest to bardzo delikatne mięso, a jeśli ktoś dostałby takie danie, to raczej nie domyślił by się,że to jądra a nie mięso z innej części zwierzaka.



Składniki:
  • 2 baranie jądra
  • 200 - 250 g boczniaków
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • masło do smażenia
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Jądra umyć i zdjąć z nich skórę.
  2. Boczniaki oczyścić. Masło rozpuścić a następnie dodać do niego zgnieciony ząbek czosnku. Boczniaki smażyć na maśle z czosnkiem, w trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem.
  3. Jądra pokroić w plastry a następnie sparzyć je wrzątkiem.
  4. Na patelni roztopić masło i dodać do niego rozmaryn. Gdy masło będzie gorące smażyć na nim jądra z obu stron przez kilka minut. W trakcie smażenia doprawić solą i pieprzem.
  5. Jądra zdjąć z patelni i wlać wino. Szybko zredukować sos na dużym ogniu.
  6. Jądra podawać polane sosem z boczniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print