Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 100 ml wody
- szczypta soli
farsz:
- 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu
- 1 cebula
- garść grzybów
- bulion
- sól
- pieprz
- szczypta mięty otartej
- olej
Wykonanie:
- Ciasto:
- Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę ostygnie zagnieść ręką.
- Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
- Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
- Farsz:
- Grzyby zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by zmiękły. Na drugi dzień grzyby odcedzić od wody.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć.
- W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami.
- Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz.
- Uszka:
- Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła.
- Na każde koło nałożyć farsz, brzegi ciasta skleić ze sobą jak pierogi (jak ciasto nie chce się kleić to jego brzeg posmarować wodą) a następnie okręcić na palcu i zlepić w kształcie uszka.
- Uszka gotować do momentu wypłynięcia w osolonej wrzącej wodzie.
Uszka to jedna z moich ulubionych potraw.
OdpowiedzUsuńZależy jeszcze jak jest zmielone to mięso, zobacz na tej stronie internetowej rodzaje maszynek do mięsa. Zmielona poledwica także może dobrze smakować i pasuje do pierogów :)
OdpowiedzUsuń