środa, 29 kwietnia 2015

Uszka z mięsem i grzybami


Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto.


Składniki:
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
farsz:
  • 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu
  • 1 cebula
  • garść grzybów
  • bulion
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mięty otartej
  • olej


Wykonanie:

  1. Ciasto:
    • Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę ostygnie zagnieść ręką.
    • Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
    • Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
  2. Farsz:
    • Grzyby zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by zmiękły. Na drugi dzień grzyby odcedzić od wody.
    • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć.
    • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami.
    • Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz.
  3. Uszka:
    • Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła.
    • Na każde koło nałożyć farsz, brzegi ciasta skleić ze sobą jak pierogi (jak ciasto nie chce się kleić to jego brzeg posmarować wodą) a następnie okręcić na palcu i zlepić w kształcie uszka.
    • Uszka gotować do momentu wypłynięcia w osolonej wrzącej wodzie.


2 komentarze:

  1. Uszka to jedna z moich ulubionych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zależy jeszcze jak jest zmielone to mięso, zobacz na tej stronie internetowej rodzaje maszynek do mięsa. Zmielona poledwica także może dobrze smakować i pasuje do pierogów :)

    OdpowiedzUsuń

Print