Jeśli o mnie chodzi to jedna z moich ulubionych wersji faszerowanych jajek. Ważne żeby mieć dobrej jakości składniki, zwłaszcza jajka i śledzie. Takie jajka nie tylko ładnie wyglądają ale są również pyszne.
ilość poszczególnych składników zależy od własnych preferencji. Ja staram się aby ilość żółtek, śledzi i buraka była podobna.
Składniki:
- jajka
- śledzie w zalewie octowej
- ugotowany burak
- majonez
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać, przekroić na pół i wyciągnąć żółtka.
- Śledzie pokroić w kostkę, buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Żółtka rozgnieść widelcem, dodać buraki, śledzie i majonez, doprawić solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
- Białka faszerować otrzymaną pastą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz