czwartek, 31 marca 2016

Pierogi z kaszą gryczaną i twarożkiem


Bardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną, tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo.


Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml wrzątku
  • sól
Farsz:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ciasto:
  • Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
  • Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
  • Kasze ugotować. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju.
  • Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Pierogi:

  • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
  • Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.



4 komentarze:

  1. Szukałam przepisu na tradycyjne pierogi, ale z chęcią wypróbuję ich w innej, nieznanej mi wersji : ) Wprawdzie lubię zarówno kaszę jak i twarożek, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby wykorzystać je jako nadzienie do pierogów. Trzeba będzie koniecznie wygospodarować więcej czasu, ale myślę, że warto ; ) Jestem bardzo ciekawa tego połączenia smaków, no i czy twarożkowo-gryczany farsz na stałe zagości w naszym menu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja najczęściej robię właśnie te pierogi, ze szpinakiem i ruskie, a potem wszystkie inne. Polecam bo są naprawdę świetne trzeba je tylko dobrze przyprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku można podchodzić do nich niechętnie, ze względu na niespotykane połączenie składników. Ze swojej strony naprawdę polecam, bo smak jest wyśmienity! ;)

    OdpowiedzUsuń

Print