Bardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną, tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 ml wrzątku
- sól
Farsz:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
- Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
- Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
- Kasze ugotować. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Pierogi:
- Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
- Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
pyszne pierogi :)
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na tradycyjne pierogi, ale z chęcią wypróbuję ich w innej, nieznanej mi wersji : ) Wprawdzie lubię zarówno kaszę jak i twarożek, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby wykorzystać je jako nadzienie do pierogów. Trzeba będzie koniecznie wygospodarować więcej czasu, ale myślę, że warto ; ) Jestem bardzo ciekawa tego połączenia smaków, no i czy twarożkowo-gryczany farsz na stałe zagości w naszym menu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa najczęściej robię właśnie te pierogi, ze szpinakiem i ruskie, a potem wszystkie inne. Polecam bo są naprawdę świetne trzeba je tylko dobrze przyprawić :)
OdpowiedzUsuńNa początku można podchodzić do nich niechętnie, ze względu na niespotykane połączenie składników. Ze swojej strony naprawdę polecam, bo smak jest wyśmienity! ;)
OdpowiedzUsuń