Zapiekanka rybna jest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 1 por
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ¼ szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 400 - 500 g filerów rybnych
- ser żółty do posypania zapiekanki
- ½ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami masła i mlekiem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Warzywa obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać resztę masła, następnie włożyć warzywa, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu aż warzywa zmiękną.
- Wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę i mąkę. Doprawić gałką muszkatołową a następnie połowę płynu wlać do warzyw. Smażyć aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć liść laurowy.
- Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem.
- Piec w temperaturze 180oC przez 45 -55 minut aż ser się zarumieni.
Jeszcze nie robiłam takiej zapiekanki :) Zapraszam do mnie na konkurs :)
OdpowiedzUsuńDzięki za info już się dopisałam do konkursu :)
UsuńMmm, wygląda smakowicie :) Masz bardzo ciekawego bloga, a Twoje przepisy są naprawdę nie z tej ziemi. Są proste, ale obstawiam, że smak jest po prostu nieziemski. Lubimy takie gotowanie ;) Zdjęcia poglądowe są również bardzo przydatne dla osób, które nie potrafią gotować. Świetnie pomyślane!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do nas, do Szybkiej Pizzy :)
Dziękuję bardzo i życzę smacznego. jeśli Szybka Pizza pojawi się w Bielsku-Białej na pewno zajrzę :)
Usuń