środa, 20 kwietnia 2016

Fasola z papryką


Bardzo lubię fasolę w każdej odsłonie. Dziś fasola nakrapiana i czarne oczko z papryką i pomidorami. Danie to łatwo zrobić, wystarczy tylko dzień wcześniej namoczyć fasolę.

Składniki:
  • po ok. ½ szklanki fasoli czarne oczko i nakrapianej
  • papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Wykonanie:
  1. Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić również w kostkę.
  3. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i przyprawy i smażyć przez ok. 10 minut. Warzywa przełożyć do fasoli, dodać pomidory a następnie gotować do momentu aż papryka będzie miękka.
  4. Fasolę można podawać z chlebem, ryżem lub samą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print