Bardzo lubię fasolę w każdej odsłonie. Dziś fasola nakrapiana i czarne oczko z papryką i pomidorami. Danie to łatwo zrobić, wystarczy tylko dzień wcześniej namoczyć fasolę.
Składniki:
- po ok. ½ szklanki fasoli czarne oczko i nakrapianej
- papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Wykonanie:
- Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić również w kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i przyprawy i smażyć przez ok. 10 minut. Warzywa przełożyć do fasoli, dodać pomidory a następnie gotować do momentu aż papryka będzie miękka.
- Fasolę można podawać z chlebem, ryżem lub samą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz