Fasola w kolejnej odsłonie. Według mnie w jednej ze smaczniejszych. Danie to jest sycące i pyszne.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- cząber
- estragon
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka cukru
- Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie dodać warzywa i suszone pomidory, smażyć przez 5 minut.
- Dodać pomidory w puszce i fasolę, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa zmiękną.
bardzo fajnie, nie pomyślałabym żeby dodać czomber i estragon do fasolki
OdpowiedzUsuńGdzieś przypadkiem się na to natknęłam i się zakochałam w połączeniu cząber, estragon i fasolka :) polecam wypróbować. Ilości oczywiście według uznania, ja daje dużo przypraw ale najlepiej zacząć od niedużej ilości i po prostu próbować w czasie gotowania. Pozdrawiam :)
Usuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuń