piątek, 15 kwietnia 2016

Fasola z kiełbasą


Tym razem fasola z dodatkiem kiełbasy. Robi się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne.

Składniki:
  • 1 szklanka fasoli (np. czerwonej)
  • 1 cebula
  • kiełbasa
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
  1. Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry.
  3. Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Podawać np. z posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print