Tym razem fasola z dodatkiem kiełbasy. Robi się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli (np. czerwonej)
- 1 cebula
- kiełbasa
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry.
- Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki się połączą.
- Podawać np. z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz