Już kiedyś podawałam przepis na pieczone udka kurczaka. Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej.
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- kilka ziemniaków
- słodka papryka mielona
- 4 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć.
- Każde udko natrzeć składnikami marynaty. Można wszystkie zioła wymieszać z musztardą lub najpierw kurczaka oprószyć przyprawami a następnie natrzeć je musztardą. Udka przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ziemniaki przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną papryką.
- Udka piec w temperaturze 180oC pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut.
pyszne danie! :)
OdpowiedzUsuń