poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pieczone udka kurczaka w marynacie musztardowej


Już kiedyś podawałam przepis na pieczone udka kurczaka. Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej.

Składniki:
  • 4 udka kurczaka
  • kilka ziemniaków
  • słodka papryka mielona
marynata:
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę. Następnie udka osuszyć.
  2. Każde udko natrzeć składnikami marynaty. Można wszystkie zioła wymieszać z musztardą lub najpierw kurczaka oprószyć przyprawami a następnie natrzeć je musztardą. Udka przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ziemniaki przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną papryką.
  4. Udka piec w temperaturze 180oC pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym  z nich tłuszczem i piec dalej bez przykrycia do momentu aż mięso będzie miękkie i zarumienione, przez około 30 minut.



1 komentarz:

Print