wtorek, 20 stycznia 2015

Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną


I kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml wrzątku
  • sól
Farsz:
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 150 g boczku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ciasto:
  • Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
  • Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
  • Kasze ugotować na sypko. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
  • Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie.
  • Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać.
Pierogi:
  • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
  • Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.





2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, muszę go wypróbować:) Zapraszam też na swojego bloga z przepisami: http://gabrysioweblw.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie te pierogi bardzo smakują więc zachęcam do próby :) Zaglądałam na Twojego bloga, bardzo ładne zdjęcia i ciekawe przepisy.

      Usuń

Print