I kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto:
- 300 g mąki
 - 150 ml wrzątku
 - sól
 
- 500 g ziemniaków
 - 50 g kaszy gryczanej
 - 150 g boczku
 - 2 cebule
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
 - Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
 - Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
 
- Kasze ugotować na sypko. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
 - Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, gdy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie.
 - Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać.
 
- Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
 - Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
 


Ciekawy przepis, muszę go wypróbować:) Zapraszam też na swojego bloga z przepisami: http://gabrysioweblw.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMnie te pierogi bardzo smakują więc zachęcam do próby :) Zaglądałam na Twojego bloga, bardzo ładne zdjęcia i ciekawe przepisy.
Usuń