przepisów na sałatkę warzywną jest mnóstwo. Ja podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler.
Składniki:
- 3 pietruszki
- 4 marchewki
- 1 seler
- 4 ziemniaki
- 3 - 4 jajka
- ogórki kiszone (według uznania u mnie ok. 350-400 g)
- 1 puszka groszku
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody.
- Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać.
- Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
- W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz