wtorek, 6 stycznia 2015

Sałatka warzywna


przepisów na sałatkę warzywną jest mnóstwo. Ja podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler.

Składniki:
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 4 ziemniaki
  • 3 - 4 jajka
  • ogórki kiszone (według uznania u mnie ok. 350-400 g)
  • 1 puszka groszku
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Warzywa ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, groszek odcedzić od wody.
  2. Warzywa, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do warzyw dodać groszek i wszystko wymieszać.
  3. Do warzyw dodać majonez, 2 - 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
  4. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print