piątek, 9 stycznia 2015

Pączki sylwestrowe



W zeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki, tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie.

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 9 żółtek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 kieliszek spirytusu
  • dżem np wiśniowy
  • 2 paczki smalcu
  • ½ l oleju


Wykonanie:

  1. Zrobić rozczyn drożdży: Mleko podgrzać (max 35 stopni C), rozpuścić w nim cukier (1 łyżka) i drożdże, dodać mąkę około 15 - 20 dkg  i odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły.
  2. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży.
  3. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze.
  4. Masło rozpuścić i ostudzić a następnie dodawać po trochu do ciasta nadal je wyrabiając.
  5. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta z których formować niewielkie krążki. Na środek układać po ½ łyżeczki dżemu lub marmolady a następnie zlepić dokładnie formując kule. Pączki układać na posypanej mąką stolnicy lub ścierce zlepioną częścią na dół. Aby ciasto się nie kleiło do rąk, ręce można posmarować masłem lub olejem.
  7. Pączki przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu by wyrosły.
  8. Podgrzać smalec z olejem. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni.
  9. Wyrośnięte pączki brać ostrożnie na rękę i kłaść na rozgrzany tłuszcz górną stroną na dół. Pączków powinny swobodnie pływać w garnku. Pączki przykryć pokrywką i smażyć. Gdy pączki od dołu zbrązowieją, obrócić je szpikulcem i smażyć z drugiej strony bez przykrycia. Usmażone pączki układać na papierowym ręczniku aby obciekły z tłuszczu.




1 komentarz:

Print