piątek, 23 stycznia 2015

Szarlotka


Bardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 - 1,5 kg jabłek
  • cynamon


Wykonanie:
  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje.
  2. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
  3. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180oC przez 10 minut.
  4. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta.
  5. Piec w  temperaturze 180oC przez 45 - 50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print