Bardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 - 1,5 kg jabłek
- cynamon
Wykonanie:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje.
- Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
- Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180oC przez 10 minut.
- Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta.
- Piec w temperaturze 180oC przez 45 - 50 minut.
Bardzo mądry i inspirujący tekst, który zostanie ze mną na długo. Dziękuję autorowi za tak wartościowe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWejdź,
Zarezerwuj tera,
Przejdź dalej,
Dowiedz się o tym więcej